Lasten rakennustarvikkeet


 

 

Monesta paikasta olen yrittänyt etsiä lapselle ihan oikeita työkaluja. En nyt tarkoita, että olisin sille 50-kiloista piikkauskonetta hankkimassa, kun itsekin painaa vain parikymmentä kiloa. Mutta olisi varmaan kivempaa lapsellekin rakentaa työkaluilla jotain ihan oikeasti. Eikä vain leikkiä sellaisella muovilelulla, joka ei oikeasti tee mitään. Itsekin sain jo hyvin nuorena ihan oikean työkalupakin, joka oli ihan käsintehty. Ja vuotta myöhemmin kädessäni oli ihan ikioma puukko. Tuota puukkoa pidin aina mukana metsäretkillä ja kalastusreissuilla. Aika monta kalaa tuli puukolla perattua.
Meidän juniori ainakin on ihan onnessaan kun saa käteensä ruuvimeisselin ja pääsee purkamaan jotain vanhoja leluja. Kyllä siinä juniorilla oman asuntonsa eli huoneensa isännöinti saa ihan uutta virtaa kun pääsee itse tuunaamaan kaikkia lelujaan. Ja samalla voi leikkiä nukkekodin tai autoratakompleksin isännöitsijää kun laittaa paikkoja uuteen uskoon. Mallia voi ottaa oikeasta isännöitsijästä kuten KMN-Palvelut Joten miksei voisi olla 4-5 vuotiaille sopivan kokoisia vasaroita ja akkuporakoneita. Rakentaisivat niillä sitten vaikka pieniä seiniä ja pieniä taloja.
Sitten voisivat jostain vanhasta peltilootasta tehdä talon seinään ilmalämpöpumpun niin oppisivat siinäkin jo nuorena säästämään energiaa. Ilmalämpöpumppu on kuitenkin hyvä kapistus siihen hommaan, joten ei ihme että niitä on melkein joka talossa. Monesti on oma jälkikasvu huomannut, että Isi katso tuossakin talossa on ilmalämpöpumppu. Välillä se innostui niin, että katseli eri malleja netistä www.lampotilamestarit.fi/ilmalampopumput.php. Voihan se olla, että juniorista tulee isona ilmalämpöpumppujen huoltomies tai asentaja.
Uusin leikki niillä on leikkiä mökkitalkkaria. Yksi on asukas leikkimökissä ja sitten tulee remonttimiehet sinne töihin. Toinen on rakennusmies ja toinen on mökkitalkkari. Nämä ammattimiehet sitten fiksaavat kaikki paikat kuntoon asiakkaan luona. Näin sitä opitaan jo pienenä työntekoa ja asiakaspalvelua. Samalla sitten mökin asukas saarnaa työmiehille, että ei saa käyttää noin paljon sähköä ja vettä, hän joutuu ne maksamaan. Että käyttäkää säästeliäästi vettä kun pesette kätenne ja keitätte kahvia itsellenne kahvitauolla. Vedensäästö on tärkeä asia myös ympäristön kannalta. Hyödyllistä oppia sekin.
Mutta vaikka ei varsinaisia työkaluja olisikaan niin onhan lapsilla mielikuvitusta. Näkivät kun sedät kävivät tekemässä asbestikartoitusta naapuritalossa niin siitähän lapset saivat uuden leikkiaiheen itselleen. Asbestikartoitus hinta versus uusien lelujen hinta: älä suotta tuhlaa rahoja lasten rakennustarvikkeisiin, keksi niille mieluummin uusia leikinaiheita joissa voi hyödyntää vanhoja leluja uudella tavalla. Kaupat kuitenkin ovat täynnä kaikenlaisia leluja ja työkaluja, kuten voi lukea www.rb8365.com/page5.php.
Toinen hyvä esimerkki on laatoitustyö: annoin junioreille ämpärit ja lapiot käteen ja käskin täyttää ämpärit kuravellillä. Se oli tässä leikissä laastia laatoitusta varten. Laatoiksi kerättiin vanhoja vanerin palasia ja litteitä kiviä. Sitten vain katsottiin maasta tasainen kohta, johon levitettiin laastia ja aloitettiin laatoitustyöt. Tuttuni Oulusta oli juuri käymässä ja hänen alaansa on laatoitustyöt Oulu -seudulla, joten kävi vielä antamassa pikkutyöläisille ammattilaisen neuvot laatoitukseen. Tämän jälkeen olikin lasten projektissa vuorossa sähkötyöt. Ei muuta kuin narunpätkät kaikille neljälle tenavalle käteen sähköjohdoiksi ja sittenpä nämä sähköneloset alkoivatkin vetämään piuhoja ja tekemään sähkökytkentöjä työmaallaan. Olivat seurailleet joku aika sitten kun sukulaismies kävi tekemässä ihan oikeita sähkötöitä meillä. Siitähän lapset saivat leikkeihinsä uutta ideaa ja heistäkin tuli sähkömiehiä. On tuo serkkupoika aika haka noissa hommissa, sen ihan oikeaa työtä on sähkösuunnittelu Turku -seudulla. On töissä isossa insinööritoimistossa, jonka ainoa homma on tosiaan sähkösuunnittelu. Eivät ne töissä muuta teekään, ei asennuksia eikä muuta.
Kun tuo leikki tuli valmiiksi niin seuraavaksi aloitettiin kiinteistöhuolto -työt. Pienillä saksilla trimmattiin heinät pois leikkimökin seinustalta ja pikkuharjoilla lakaistiin koko alue puhtaaksi. Tässäkin oli äskeinen ammattilainen neuvomassa, ennen pohjoiseen muuttoaan hän oli työskennellyt lounais-suomessa, alana oli silloin kiinteistöhuolto Raisio -nimisessä paikassa. Näin meillä Raisiossa pihat putsattiin, kaveri neuvoi nuorempiaan. Ja pikkusiivoojat tekivät perässä harjat heiluen. Eikä harjaus rajoittunut pelkästään piha-alueeseen vaan hyvin siivottiin myös sisätilat ja rappuset. Varsinkin portaat neuvottiin putsaamaan hyvin, koska niiltä kulkeutuu kaikki roska suoraan leikkimökin sisään.
Ja niin puhdasta tuli, että kyllä nyt kelpasi leikkiä tuon pienen talon ympäristössä. Siellä olisi voinut vaikka juhlat pitää tai olisihan tuo kelvannut varmasti myytäväksikin. Joskus nuoruudessa kun työtäni oli asunnon myynti, niin näin kyllä myynnissä paljon sotkuisempiakin asuntoja. Mutta ehkä silloin asunnon myynti ei ollut niin pilkuntarkkaa puuhaa, ainakaan Tampereella. Kyllähän nykyään varmasti myytävät asunnot Tampere -suunnallakin ovat ihan eri tasoa kuin silloin. Eihän nykyihminen hyväksy mitään myytävää asuntoa ellei se ole viimeisen päälle remontoitu ja laitettu. Puhumattakaan siitä, etteikö sitä olisi siivottu viimeisen päälle siistiksi. Paras näkemäni oli eräs teollisuuskiinteistö Lahden seudulla, kyseessä oli tuotantotilat Orimattila -suunnalla. Nämä tuotantotilat olivat kyllä erittäin hyväkuntoiset, mutta hetkeen ei siellä oltu käyty. En tiedä mikä nykyään on toimitilojen kysyntä Orimattilassa.


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2009-2016 Yhteystiedot: Flash Toon, flashtoon@flashtoon.org